Egy kortalan finomság szebbik oldala

Az egészségről közérthetően Dr. Mórik Gyulával
Egy kortalan finomság szebbik oldala

Ahogy a gyermekek cseperednek, egyre több élményre vágynak, s egyre tudatosabban keresik az izgalmakat. Manapság erre megannyi lehetőségük adódik, de pár évtizede, amikor még én voltam gyerek, a mai színes forgataghoz képest egysíkú volt a kínálat. Fikarcnyit sem panaszkodom, mert a játszótér adta élmények feledhetetlenek, és máig élénken élnek bennem drága szüleim elfoszló könyvekből olvasott esti meséi is. A könyveket hamar felváltotta a diafilm, megjelent a felforrósodó vetítő, vele a pörkölődő film semmivel öszsze nem keverhető illata, majd jött a fekete-fehér televízió, benne az Esti Mese és a mágikus erővel bíró rajzfilmek. Csak gargalizált a TV Maci, és már kezdődött is Kukori és Kotkoda, hatalmasat vakkantott Frakk, a macskák réme, hajba kapott Lolka és Bolka.

Aranykor volt

Mi sem voltunk jobbak a gyermekeinknél, akiket most seprűvel sem lehet elkergetni a számítógépeik mellől. Nem mentünk mi sehová, ha kedvenceinket nézhettük. Sőt, rohantunk haza a bringázásból, de még a villanyvasutazásból is, ha a két kőkorszaki szaki, Frédi és Béni, esetleg a kissé ütődött Mézga család történeteit nézhettük. Aranykor, mondja most, aki átélte. Emlékszem egy kicsit későbbi hazai klasszikusra is, a Pom Pom meséire. Mai, racionális fejjel azt mondanám, fura figurákról mesélt egy még furább figura. Ezekben a történetekben rendre feltűnt Gombóc Artúr, aki emlékeim szerint minden lehetséges formában szerette a csokoládét. Ma nem kevesebbet teszek, mint megmutatom ennek a kortalan finomságnak a szebbik oldalát, vagyis megnézzük, miért lehet akár egészséges is a csokoládé.

Trüffel-terápia

Az orvosoktól leginkább tiltásokat kapó betegek bizonyosan szürreális álomnak vélnék, ha az orvosi rendelőben egyszer csak efféle párbeszédet hallanának: magas a vérnyomása, kapjon be egy trüffelt. Aggódik a szívbetegségek miatt? Egyen egy bonbont. Hiszik vagy sem, ez ma már megtörténhet. Több tanulmány is napvilágot látott, mely a csokoládé jótékony hatását bizonyítja. Ha szavazásra bocsátanánk, kétségkívül ezek lennének az elmúlt évszázad legnépszerűbb orvosi felfedezései. Ráadásul mindez közel sem vicc. Két rangos tudományos folyóirat tanulmányai szerint az étcsokoládé pozitív hatással van az egészségre. Ha valaki elér egy olyan életkort, amikor enyhe magas vérnyomása alakul ki, jöhet a „Trüffel terápia” – állítják a kutatók. Az étcsokoládé erős antioxidáns is, az antioxidánsok pedig elpusztítják a szabad gyököket, amelyek szerepet játszanak a szívbetegségek és egyéb kórképek kialakulásában.

Pozitív változások

Az egyik tanulmányban a kutatók olyan 55–64 év közötti betegeket vizsgáltak, akiknél korábban enyhe magas vérnyomást diagnosztizáltak. A vizsgálatban résztvevők két héten keresztül, minden nap ettek egy-egy tábla csokoládét. Azoknál, akik étcsokoládét kaptak, észrevehető volt a vérnyomás csökkenése, míg a más típusú csokit fogyasztóknál nem volt mérhető eltérés. A másik kísérletben 25–35 év közötti egészséges fiatalokat vettek górcső alá. A résztvevők itt is különböző csokoládékat kaptak, és volt olyan vizsgált személy is, akit megkértek, a csokoládé elmajszolása után igyon meg egy pohár tejet. A „terápiás csokoládé” fogyasztása után egy órával már mérhető volt az epikatechin, egy különösen egészséges vegyület menynyiségének megnövekedése azok vérében, akik étcsokoládét ettek, de nem ittak hozzá tejet. A más típusú csokoládét fogyasztók, és a csokoládéval tejet is ivók között vagy egyáltalán nem volt emelkedés az említett antioxidáns szintjében, vagy olyan csekély mértékű volt a változás, ami a mérési hibahatáron belülre esett.

Szükségtelen energia

A hatáselemző vizsgálatok után már ki lehet jelenteni, hogy a csokoládé pozitív egészségi hatásainak hátterében a növényi fenolok, egészen pontosan a kakaóbabban található fenolok állnak. Azért bármily csábító is ez a gyógymód, én azt javaslom, az egészséges ételeket senki ne cserélje csokoládéra. A legtöbb ember étrendje így is rengeteg szükségtelen energiát tartalmaz, egy tábla csokoládéban pedig legalább 500 további kalória rejtőzik. Bizonyosan állíthatom, hogy hasonló orvosi kutatásokról gyermekkorunk mesehőse, az ifjú Gombóc Artúr, akkoriban semmit nem tudott. Mindez igazolható alkatával, és egykoron hangoztatott, legkevésbé sem tudományos kijelentésével, miszerint ő kedveli a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hoszszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, azaz magát a csokoládét, annak minden létező formájában és összetételében, amit csak készítenek a világon.

Manapság már a korosodó Gombóc Artúr is figyelmesebben választ csokoládét. Onnan tudom, hogy évente többször is találkozunk, ott múlatja az időt a tihanyi sétányon, csendben üldögél a fal tetején, de a kezei között nem egyebet szorongat, mint egy étcsokoládés Balaton szeletet. Egészségedre, öreg barátom!

Forrás, szerző
Forrás: Kelet-Magyarország napilap
Szerző: Dr. Mórik Gyula