Ha tetszik, ha nem: zsírokat enni kell

Az egészségről közérthetően Dr. Mórik Gyulával
Ha tetszik, ha nem: zsírokat enni kell

Azt senki nem vitathatja, hogy manapság információáradat zúdul az emberekre. Önmagában ez a tény is komoly probléma, de ennél nagyobb gondot jelent, hogy a záporozó „ismeretanyagban” minden megtalálható, s mindennek az ellenkezője is. Ember legyen a talpán, aki az őskáoszban eligazodik. Azért kell ezt megjegyezni, mert a következő mondatok kellőképpen hihetetlenek lesznek, annak ellenére, hogy igazak. Az emberi test számára nélkülözhetetlen anyagokkal is lehet mérgezést kiváltani. Nagy mennyiségben az éltető víz méreggé válik és halált okoz, csakúgy, mint az oxigén. Joggal vetődik fel a kérdés, milyen fontos anyagokkal járhatunk még hasonlóan, mire igaz, hogy „kis mennyiségben orvosság, nagy menynyiségben méreg.” Ha arra kérném önöket, hogy készítsenek listát azon tápanyagokról, amiket nélkülözhetetlennek vélnek, közel sem azok lennének rajta, mint amik a tudomány listáján vannak.

Nem lehet élni nélküle

A fontossági lista első helyére én a cukrot, pontosabban a vércukrot teszem. Hogy is van ez? Évek óta harcolok a szénhidrátok ellen, azt mondom, ha lehet, egy grammot se együnk belőle, sőt azt is én mondtam, hogy szénhidrátbevitel nélkül egy egész életet le lehet élni egészségben. Tessék, már a kedves doktor úr is ellentmond önmagának. Nincs itt ellentmondás, minden, ebben a témában tett kijelentésemet fenntartom, a tudományos bizonyítékok fényében igazak.

Vizsgálódjunk mélyebben! Ha a vércukor kritikus érték alá esik, az ember elveszíti az eszméletét, ha tovább csökken, beáll a halál. Ebből következik, hogy a cukor jelenléte a vérben elengedhetetlen. De következik-e ebből az is, hogy folyamatosan be kell vinnünk a szervezetünkbe? Nos, ez közel sincs így. Pontosan az a lényeg, hogy a cukor a vérben annyira fontos, hogy nem lehet kitenni emberi döntéseknek. A szervezet a vércukor alapszinten tartását nem bízza szórakozott gazdájára, arról önmaga gondoskodik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet fehérjékből, de akár még zsírokból is bármikor tud cukrot készíteni, minden külső segítség nélkül, és a szükséges menynyiségben. Ezzel a kérdést meg is válaszoltuk. Nincs szükség szénhidrátok, nincs szükség cukrok bevitelére, sőt, ha nem viszünk be kívülről szénhidrátokat, a saját szervezetünkre bízzuk, mennyit termel. Az emberi szervezet tökéletes alkotás, maximálisan átadhatjuk neki a döntést. A gondok ott kezdődnek, amikor beleavatkozunk e rendszer működésébe azzal, hogy extra mennyiségű cukrot viszünk be a szervezetünkbe. Ez ellen tiltakozom magam is, hiszen ez a cukormennyiség mérgező.

A természetesre szavazunk

Ismerkedjünk meg az „eszszenciális” szó orvosi jelentésével. Ha valami esszenciális az emberi szervezetben, az azt jelenti, hogy az adott anyag nélkülözhetetlen a szervezetnek, és azt nem képes maga előállítani, tehát az étkezéssel kell bevinnünk. Ha visszatekintünk a szénhidrátokra, akkor azok, ezen meghatározás szerint elengedhetetlenül fontosak ugyan, de mivel a szervezet elő tudja állítani őket, így nem esszenciálisak. Esszenciális szénhidrát tehát nem létezik. Ebből az is következik, hogy nem kell fogyasztanunk szénhidrátot ahhoz, hogy maradéktalanul egészségesek legyünk. Nem így van ez a zsírokkal és a fehérjékkel. A fehérjék építőkövei az aminosavak. Az aminosavak között több olyan is van, aminek előállítására a testünk nem képes, ezeket be kell vinnünk a szervezetünkbe. Ezt tehetjük a táplálékunkkal, de valamilyen szinten elfogadhatóak a mesterségesen előállított táplálékkiegészítők is. Jómagam a természetesre szavazok. Számos aminosav esszenciális, azaz nem tudunk élni nélküle, vagyis fehérjét fogyasztani elengedhetetlen. Ezt a tényt a legtöbben elfogadják. Sokkal nagyobb ellenszélben találjuk magunkat, amikor kijelentjük, hogy a zsírokat alkotó zsírsavak között is van esszenciális, azaz nélkülük sem lehet élni. Ha tetszik, ha nem, zsírokat enni kell, és nem képzelhető el egy teljesen zsírmentes étkezés.

Parázs vita

Összefoglalva, a szénhidrátok teljesen mellőzhetők, míg a fehérjék és a zsírok egy részének rendszeres fogyasztása nélkül nincs élet. Arról most parázs vita zajlik tudományos körökben, hogy növényi táplálékkal ezek a fehérjék és zsírok bevihetők-e. Azt csak jelzem, hogy ez eddig nem volt kérdés, a helyes válasz egyértelműen az volt, hogy nem. Olvasva a vonatkozó, eddig megjelent érveléseket, engem még mindig nem sikerült meggyőzni ennek ellenkezőjéről. Az ismert mesében a királylányt száműzték, mert nélkülözhetetlennek mondta sót. Elgondolkodtam: vajon jobban járt volna, ha a fehérjéket és a zsírokat említi az apjának? Nem hiszem. Így kerülünk sokan ha nem is száműzetésbe, de pellengérre, akik harcolunk a magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú étkezési modell ellen. Csakhogy a valóságban a megtévesztett emberek millióinak az egészsége a tét, és nemcsak egy íztelen vacsora, mint a királynak a mesében...

Forrás, szerző
Forrás: Kelet-Magyarország napilap
Szerző: Dr. Mórik Gyula