A nagyszerű tojás

Igaztalanul keltették rossz hírét
A nagyszerű tojás

Tudta, hogy a tojás a természet adta tökéletes ételek egyike? Nem csak tápanyagokban gazdag, de jóízű, olcsó és nagyon sokféleképpen elkészíthető, sőt a súlycsökkentésben is komoly szerepe lehet.

Az alábbiakban öt olyan érvet mutatunk be, amelyek miatt a tojást érdemes bevenni a mindennapi ételek és alapanyagok közé.

A tojás csordultig van tápanyagokkal

Ha komplex, energiát adó ételre vágyik, csak törjön fel egy tojást. Egy nagyobb tojás körülbelül 70 Kcal energiát, és legalább 12 különböző nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz. Ilyenek például a D-vitamin, a vas, a cink, a lutein és a kolin. Ezek mellett egy tojásban legalább 6 gramm igen magas minőségű fehérje is található, és akkor még nem is említettük az antioxidánsok seregét.

Kedvező ár, utánozhatatlan változatosság

A maga 40-60 Ft körüli árával a tojás a legkevésbé drága forrása a magas minőségű komplex fehérjének. Elkészítésbeli változatossága pedig egyszerűen verhetetlen. A teljesség igénye nélkül sorolva, lágy tojás, kemény tojás, tükörtojás, omlett, rántotta. De köteteket lehetne megtölteni a tojással készült ételekkel és italokkal is. Nincs olyan nemzetközi receptgyűjtemény, amihez bárki ne tudna egy újabbat még hozzátenni.

Helye van a szívbetegek diétájában is

Még ma is tartja magát az a városi legenda, mely szerint erősen korlátozni kell a tojásfogyasztást, mert a tojásban található koleszterin miatt jelentősen nő a szívbetegségek kialakulásának esélye. 

De biztosan így van? Több mint 40 év orvosi kutatásai bebizonyították, hogy az egészséges emberek tetszőleges mennyiségben fogyaszthatják a tojást, a szívbetegségek kockázatának növekedése nélkül! A tények azt mutatják, hogy a telített zsírok fogyasztása jobban megemeli az egyén koleszterin szintjét a vérben, mint a tojásban megtalálható koleszterin maga. SŐT!!! Mára az is bizonyítható, a nagyszámú eset feldolgozása révén, hogy napi egy tojás elfogyasztása 12%-al csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát még az arra hajlamos betegekben is!

Hű társ a fogyásban is

A tojásban található komplex, magas minőségű fehérje elfogyasztása után sokkal tovább megmarad a teltségérzet. Ez pedig sokat segít a következő étkezés idejét és mennyiségét a súlycsökkentéshez igazítani. A bizonyított adatok szerint a tojásos reggelik fogyasztása jelentősen csökkenti az éhségérzetet és jelentősen visszafogja a kalóriabevitelt nem csak ebédkor, hanem az egész nap folyamán. A dietetikusok kísérletei még tovább mentek. Készítettek egy „tojás reggeli” kontra „péksütemény reggeli” felmérést. Az eredmény mindenkit meglepett. A tojásos reggelit fogyasztók 65%-al több súlyt tudtak leadni adott idő alatt, mint a „péksüteményes” társaik, és mérhetően több hasi zsírpárnát veszítettek.

Építi az ideális testet

Az izomépítés fontosságáról már mindenki hallott. A súlycsökkentésben is eljön az a pillanat, amikor az izmok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Az erősítő mozgások után fogyasztott fehérjében gazdag ételek, és ilyen a tojás is, segítik az izmok gyors regenerálódását, a bennük található esszenciális aminosavak révén, amelyek az izomépítés alapkövei. 
Izomépítésnél a cél az étkezésenkénti 20-30g fehérje bevitele, legfőképp közvetlenül az edzések után. Az így épített izom meghálálja a munkánkat. Minden percben jelentősen több energiát fogyaszt, mint a hasonló tömegű zsírszövetünk, azaz segít megőrizni az elért ideális alakot.
 

Forrás, szerző
Szerző:
Dr. Mórik Gyula

Források:
Howell W.H., McNamara D.J., Tosca M.A., Smith B.T., Gaines J.A. Plasma lipid and lipoprotein responses to dietary fat and cholesterol: A meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 1997;65:1747–1764. [PubMed]
Clarke R., Frost C., Collins R., Appleby P., Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: Quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ. 1997;314:112–117. doi: 10.1136/bmj.314.7074.112.
Dietary cholesterol provided by eggs does not result in an increased risk for coronary heart disease in an elderly population. J. Nutr. 2005;135:2793–2798. [PubMed]
Ratliff J., Leite J.O., de Ogburn R., Puglisi M.J., VanHeest J., Fernandez M.L. Consuming eggs for breakfast influences plasma glucose and ghrelin, while reducing energy intake during the next 24 h in adult men. Nutr. Res. 2010;30:96–103. doi: 10.1016/j.nutres.2010.01.002. [PubMed]
Chung H.Y., Rasmussen H.M., Johnson E.J. Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men. J. Nutr. 2004;134:1887–1893. [PubMed]
Njike V., Faridi Z., Dutta S., Gonzalez-Simon A.L., Katz D.L. Daily egg consumption in hyperlipidemic adults—Effects on endothelial function and cardiovascular risk. Nutr. J. 2010;9:28. doi: 10.1186/1475-2891-9-28.
Rong Y., Chen L., Zhu T., Song Y., Yu M., Shan Z., Sands A., Hu F.B., Liu L. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: Dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2013;346:e8539. doi: 10.1136/bmj.e8539.