5 tünet, amit soha ne vegyen félvállról!
Erős fejfájás, szédülés, hirtelen fellépő végtaggyengeség és beszédzavar

Erős fejfájás, szédülés, hirtelen fellépő végtaggyengeség és beszédzavar

Ha hirtelen zsibbadás, érzéskiesés, gyengeség jelentkezik a karjában, a lábában vagy akár az arc területén, az könnyen lehet stroke jele. Kiváltképp akkor figyeljen fokozottan, ha ezek a tünetek csak a teste egyik felén mutatkoznak. Szintén stroke-ra utalhat az egyensúly elvesztése, a szédülés, és az ezekből fakadó bizonytalan járás.

A leggyorsabban hívjon segítséget, ha a hirtelen látásromláshoz nagyon erős fejfájás is csatlakozik, zavartság tüneteit észleli, és problémát okoz a szavak megformálása vagy más szavainak értelmezése. A gyors orvosi segítség a legtöbb esetben megakadályozza a tragédiát, és jó alapot ad a felépülésre. A fenti tünetek észlelésekor semmiképpen ne menjen haza, ne gondolja, hogy a pihenés majd megoldja, és ne is induljon körzeti orvosához! Haladéktalanul hívja a mentőszolgálatot!

Kevesen tudják, de igazán hatékonyan, még a stroke centrumokban is, csak a stroke bekövetkezésétől számított 3 órán belül tudnak beavatkozni.

1 / 5
5 tünet, amit soha ne vegyen félvállról!
Mellkasi fájdalom

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalomra különösen igaz az a találó magyar bölcsesség, hogy „Jobb félni, mint megijedni!” Bármilyen mellkasi fájdalmat, de kiváltképp azokat, amelyeket mellkasi nyomás, szorítás érzése, izzadás, légszomj vagy hányinger kísér, haladéktalanul orvosnak kell kivizsgálnia.

A mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomás érzése szívbetegség, de akár szívroham, vagy szívinfarktus jele is lehet, főleg abban az esetben, ha valamilyen fizikai aktivitás vagy erőfeszítés közben jelentkezik. Persze mellkasi fájdalom más, de szintén életveszélyes betegségek esetén is észlelhető. Ugyanezt a tünetet okozza, ha egy vérrög jut a tüdőbe, elzárva annak valamelyik nagyobb verőerét (tüdőembólia).

A leglényegesebb, hogy erős mellkasi fájdalom, szorítás vagy nyomásérzés esetén, ha az néhány percnél tovább tart, vagy elmúlik, de rövid időn belül újra és újra visszatér, haladéktalanul hívja a mentőszolgálatot! Ne próbálja meg csillapítani a fájdalmat vagy fogait összeszorítva tűrni azt!

2 / 5
5 tünet, amit soha ne vegyen félvállról!
Érzékenység vagy fájdalom a lábszár hátsó részén

Érzékenység vagy fájdalom a lábszár hátsó részén

Ez a típusú fájdalom akkor jelent komoly veszélyt, ha a hátterében egy vérrög kialakulása áll. Erről a betegségről már bizonyosan sokan hallottak, ez a „mélyvénás trombózis”. Kialakulása hosszú mozdulatlanság vagy egyhelyben ülés után a legvalószínűbb. Ilyen kiváltó ok lehet például egy betegség okozta mozgásmentes tartós ülés, fekvés vagy akár egy hosszú repülőút. Fokozza a kialakulás valószínűségét, ha a végtagon a vénák rendellenesen tágultak, azaz egyidejűleg a visszér betegség is jelen van.

Amennyiben valóban trombózis van a tünetek hátterében, akkor a fájdalom felállás után, és járás közben általában fokozódik. A fájdalomhoz gyakran társul az érintett láb duzzanata. A végtag rendszerint enyhén piros, érzékeny, és összehasonlítva a másik oldali egészséges végtaggal azt látjuk, hogy a körfogata is nagyobb.

A fenti tünetek együttes jelentkezése esetén, nagy valószínűséggel, mélyvénás trombózissal áll szemben. Ebben az esetben pedig elengedhetetlen a vérrög gyors eltávolítása, mielőtt az a vérárammal elsodródna, és más területen elzárva a keringést, tragédiát okozna. Ezek után ugye mondanunk sem kell, hogy orvosának azonnali értesítése elengedhetetlen!

3 / 5
5 tünet, amit soha ne vegyen félvállról!
Véres vizelet

Véres vizelet

Előrebocsátjuk, hogy számtalan dolog okozhat véres vizeletet. Amennyiben a véres vizelet megjelenésével közel egy időben erős fájdalmat is érez a vesék tájékán, akkor valószínűleg veseköve van. A vesekő egy kisebb kristály, ami különböző ásványi anyagokból alakulhat ki a veséjében, és mérettől függően elindulhat a veséből a húgyvezetéken, majd később a húgycsövön át a külvilág felé. Bár a vesekövek zöme képes spontán távozni a vizelettel, a legtöbb esetben ez a folyamat is rendkívül fájdalmas. Az sem ritka, hogy a vesekövet műtéttel kell eltávolítani. A veseköves fájdalom általában annyira intenzív, hogy a beteg maga rohan az orvoshoz.

Ha a véres vizelet mellé sűrű vizelési inger, vizelés közbeni égő, csípő érzés, esetleg láz is társul, akkor bizony a vese vagy a húgyhólyag fertőzésével állunk szemben. Ne tétovázzon, forduljon orvoshoz!

Azt gondolnánk, ha a véres vizelettel nem jár együtt fájdalom vagy más egyéb tünet, akkor kisebb lehet a baj. De a valóság éppen fordított. A fájdalom nélkül jelentkező véres vizelet első jele lehet egy vese vagy húgyhólyag daganatnak. Ne halogassa! Azonnal keresse fel orvosát!

4 / 5
Következő slideshow
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
5 tünet, amit soha ne vegyen félvállról!
Nehézlégzés, fulladás

Nehézlégzés, fulladás

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a légzési problémák mielőbbi orvosi beavatkozást igényelnek. Különösen akkor, ha fullad vagy nehézlégzése van, esetleg légzés közben a tüdejéből sípoló hangot hall. A tüneteket okozhatja asztmás roham, obstruktív tüdőbetegségallergiás roham, vagy éppen a levegőben terjedő ártalmas kémiai anyag.

Szakszerű orvosi beavatkozás nélkül a fenti tüneteket nagyon gyorsan követheti a légzésfunkció látványos romlása, a légzés összeomlása, ami eszméletvesztéshez és fulladásos halálhoz is vezethet. Nincs idő késlekedni, azonnal forduljon orvoshoz!

Nehézlégzést okozhat légcsőhurut vagy tüdőgyulladás is. Sárga vagy zöldes váladékot köhög fel? Mellette láz és nehézlégzés jelentkezik? Valószínűleg egy ártalmatlannak tűnő légúti fertőzés terjed tovább és heveny tüdőgyulladás van kialakulóban. Gondoljuk, már tudja mi a teendő. Keresse fel orvosát!

5 / 5
Forrás, szerző

Szerző: Dr. Mórik Gyula

Források:
Jacob Teitelbaum, MD, internist.
Shilpi Agarwal, MD, One Medical Group, Washington, DC.
American Academy of Allergy Asthma & Immunology: "Wheeze," "Chronic Obstructive Pulmonary Disease," "Asthma."
Cleveland Clinic: "5 Heart Health Symptoms You Shouldn't Ignore," "Unusual Indicators of a Possible Heart Attack."
Cleveland Clinic Glickman Urological & Kidney Institute: "Kidney Stones."
National Heart, Lung, and Blood Institute: "What Is Deep Vein Thrombosis?" "What Causes Deep Vein Thrombosis?" "What Are the Signs and Symptoms of Deep Vein Thrombosis?"
National Stroke Association: "Warning Signs of Stroke."