Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
A Víz életet ment

A Víz életet ment

Az emberi szervezetben végbemenő élettani folyamatok nélkülözhetetlen közege a víz. Nem meglepő tehát, hogy az emberi szervezet 57-60 %-a víz. Nem is gondolnánk, de vízre van szüksége az immunrendszernek, hogy hatékonyan védekezzen a kórokozókkal szemben, és nélkülözhetetlen elem a testsúlycsökkentéshez is.

A megfelelő folyadékbevitel létkérdés!

Ha a rendszeres és elégséges folyadékbevitel nem megy automatikusan, változtasson szokásain! Bemutatjuk, hogyan tudja apró praktikákkal szinte észrevétlenül növelni a bevitt folyadék mennyiségét, és megőrizni életerejét.

1 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
A víz ehető is

A víz ehető is

Az egészségesen táplálkozó emberek a napi folyadékszükségletük akár 20%-át is beviszik szervezetükbe ételeikkel. Ilyenkor a folyadék mellett az ásványi anyagok is megfelelő mennyiségben jutnak a testükbe. Fogyasszon jelentős víztartalmú növényeket, és azokból készült ételeket! Segítségére lesz a görögdinnye, az uborka, a cukkini és a paradicsom is.

2 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
A leves jó barát

A leves jó barát

A magyar konyha bővelkedik ízletesebbnél ízletesebb levesekben. Minél több étkezésnél fogyasszon levest is. A leves készülhet tetszőleges húsokból, halakból, zöldségekből. Nagy melegben egy gyümölcsleves kiváltképp hűsítő tud lenni. Ugye emlékeznek, hogy nagyanyáink a „nyavalyák” gyógyítására is jó erős tyúklevest vagy „csibelevest” ajánlottak.

3 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
Az ízlelő bimbók segítenek

Az ízlelő bimbók segítenek

Sokan nem tartják elég ízletesnek a vizet, és így nehezükre esik meginni. Vigyünk hát bele egy kis csavart! Egy karika citrom, narancs vagy éppen lime sokat segít, hogy nagyobb kedvvel fogyasszuk az üdítő nedűt. Ráadásul a citrom gazdag antioxidánsokban, káliumban, ami segít a sejtek egészségesen tartásában. Ezek mellett citromsavat is tartalmaz, ami jót tesz az emésztésnek, és a kutatások szerint szerepe van a vesekövek kialakulásának megelőzésében.

4 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
Bizsergető buborékok

Bizsergető buborékok

Mint oly sok mindenben, az ásványvíz kérdésében is két tábor feszül egymásnak. Milliók kedvelik a szénsavasat és megint csak milliók esküsznek a szénsavmentesre. Orvosilag a mértékletes szénsavas ásványvíz fogyasztásnak semmi kedvezőtlen hatása nincs. Aki jobban szereti a buborékok játékát érezni a szájában, mint a lágy simogatást, az tegye kedve szerint, de ásványvízzel, és ne szénsavas üdítőkkel, amelyek tele vannak ártalmas cukorral és adalékokkal.

5 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
Az a fránya só sem olyan gonosz

Az a fránya só sem olyan gonosz

Egy kiadós edzés, szaunázás után vagy nagyon meleg napokon az elvesztett folyadékot nem elégséges csak tiszta vízzel pótolni. Ezekben az esetekben a só bevitele kimondottan kedvező és ajánlott. Arról nem is beszélve, hogy a sós étel fogyasztása miatt hamarabb nyúlunk a vizespohár felé. Az így bevitt folyadék tovább marad a szervezetben, védelmet nyújtva a gyors folyadékvesztéssel szemben. Egy adag pattogatott kukorica ilyenkor felértékelődik. Rostban és fehérjében is gazdag, ráadásul zsírmentes (mindaddig, amíg nem vajazzuk agyba-főbe, amit természetesen egyáltalán nem ajánlunk). Azért mértékkel fogyasszuk, mert a kalóriatartalma viszonylag magas.

6 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
Télen, nyáron Tea

Télen, nyáron Tea

Nyáron is nagy kedvenc tud lenni a tea, kiváltképp, ha jeges. Figyelem! Semmiképpen nem a kereskedelmi forgalomban kapható cukrozott üdítőkre gondolunk. Mindenki készítse el otthon kedvenc teáját, hűtse le, és ízesítse egészségesen! Azt azután egész nap fogyaszthatja. Javasoljuk a koffein mentes gyümölcs vagy roibos teákat. Nagy előnyük hogy nem vízhajtó hatásúak, így az általuk bevitt folyadék hosszabb ideig a szervezetben marad.

7 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
A legfontosabb útitárs, a Víz

A legfontosabb útitárs, a Víz

Nem hangzik valami nagy dolognak, mégis katartikus érzés, ha amikor megkívánjuk, akkor csak elővesszük a magunkkal hozott vizet, és iszunk egyet. Kinek ne lenne olyan élménye, amikor egy hosszabb szomjazás után ajkaihoz emelte a kedvenc italát és belekortyolt. Igen, hátborzongatóan kellemes. Amennyiben lehetősége van rá, tartsa italát hűvösen. Tegyen bele induláskor jeget, vagy tegye hőtartó edénybe. Vigye magával bárhová is tart, és igyon, amikor csak megkívánja!

8 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
Apró változtatás, hatalmas eredmény

Apró változtatás, hatalmas eredmény

Életünk során sokszor válunk szokásaink rabjává. A legtöbb ember étkezés után iszik folyadékot. Ha jobban belegondolnak, ez egyáltalán nem előnyös. Felhígítja a gyomor emésztőenzimeit, amelyek így nem tudnak kellő hatékonysággal működni. Változtasson! Igyon egy nagy pohár vizet még azelőtt, hogy asztalhoz ülne! Ezzel jót tesz a szervezetének, és valószínűleg kevesebbet is eszik majd.

Egy orvosi tanulmány bizonyítja a pozitív hatást. Azok az emberek, akik étkezés előtt 20-30 perccel megittak 4 dl (2 pohár) vizet, átlagosan 85 kilokalóriával (Kcal) kevesebbet ettek egy-egy étkezésre, aminek következtében változatlan ételek fogyasztása mellet is 3 kilogrammot fogytak 12 hét alatt.

9 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
Mobiltelefon az egészségért?

Mobiltelefon az egészségért?

Igen. Itt a lehetőség, hogy a kis mindentudó segítsen Önnek. Töltsön le alkalmazásokat, amelyek segítik követni a napi folyadékbevitelt és figyelmeztetnek a vízfogyasztás optimális idejére. Ha nem akar alkalmazásokkal bajlódni, csak vegye fel az emlékeztetői közé a folyadékbevitelt, és a telefon rövid hangjelzéssel figyelmezteti majd, hogy itt az idő inni valamit.

10 / 12
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
Fűszerezzen bátran!

Fűszerezzen bátran!

Amennyiben szereti a csípős, fűszeres ételeket, fogyassza őket bátran! Ha valaki evett már erős indiai ételt, akkor bizony tudja mekkora áldás utána 2-3 pohár hideg ital. Mint oly sok mindenből, a túlzott fogyasztás, különösen nagy melegben, ezekből az ételekből sem ajánlott!

11 / 12
Következő slideshow
5 tünet, amit soha ne vegyen félvállról!
Így növelheti könnyen a folyadékbevitelt
„Itt az idő, most vagy soha!”

„Itt az idő, most vagy soha!”

Mikor igyunk? Gondolnánk, ez egyszerű kérdés, amikor szomjasak vagyunk. De a szomjúság érzése már azt jelzi, hogy nincs elég folyadék a szervezetben. Ne várjuk meg, amíg ez az érzés jelentkezik! Annál is inkább ne, mert sokszor éhséget érzünk akkor is, amikor valójában csak szomjasak vagyunk.

A szükséges napi folyadék mennyiség számos tényező függvénye. Ökölszabálynak mondhatjuk, hogy a minimum, a 3dl / 10 testsúlykilogramm, azaz egy 80 kilós embernek 2,5 liter. Ennél viszont sokkal többet kell elfogyasztani egy meleg kánikulai napon. Osszuk be egyenletes időközökre a napi folyadék mennyiséget, és igyunk rendszeresen, ha ott az idő!

12 / 12
Forrás, szerző
Szerző: Dr. Mórik Gyula

Források:
Cleveland Clinic: “Dehydrated? These 7 Foods Will Satisfy Your Thirst and Hunger,” “7 Reasons to Start Your Day with Lemon Water.”
Mayo Clinic: “Nutrition and healthy eating: Factors that influence water needs.”
Medical News Today: “Two Cups Of Water Before Each Meal Enhanced Weight Loss In Clinical Trial.”
Nemours Foundation: “Why Drinking Water Is The Way To Go.”
Rehydration Project: “Diarrhea Fact Sheet.”
The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine: “Report Sets Dietary Intake Levels for Water, Salt, and Potassium To Maintain Health and Reduce Chronic Disease Risk,” “Dietary Reference Intakes: Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate.”
UCLA Explore Integrative Medicine: “An Inside Scoop on the Science Behind Chicken Soup and the Common Cold.”