A dohányipar mesterkedései után, most a cukoripar is lelepleződött. Közel öt évtizede a cukoripar megrendelt, és ki is fizetett egy átfogó orvosi tanulmányt a finomított cukroknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. A probléma ott kezdődött, hogy a tanulmány az elvégzett vizsgálatokkal már akkor bizonyította, hogy a finomított cukornak roppant káros hatásai vannak. Közvetlen kapcsolatot mutattak ki a cukrok, és többek között, különböző szívbetegségek és daganatos megbetegedések között.
Mit tesz ilyenkor egy felelős gyártó? Kivonja a termékét a piacról, és olyat tesz helyette azt emberek asztalára, ami ártalmatlan. Gondolom, sejtik, hogy nem ez történt. Hogy, hogy nem, a tanulmány minden példányának nyoma veszett, és azok sem találták, akik célzottan keresték. Egészen az elmúlt hétig, amíg Stanton Glantz UCSF egyetem professzora meg nem talált egy példányt, ami elkerülhette a „gondos takarítók” figyelmét.
„A tanulmányban a kutató orvosok egyértelmű összefüggést mutattak ki a cukorfogyasztás, és a szív-érrendszeri betegségek között, amit a cukoripar szereplői nem kívántak nyilvánosságra hozni.” – írja Glantz.
A botrány egyre dagad. A cukoripar öt évtized ködébe vesző spekulációnak, és feltételezések halmazának titulálta a tanulmányt, amit szerintük a cukoripar ismert kritikusai rendelhettek meg anno.
Ezzel szemben a fellelt dokumentumok egyértelműen a cukoripar által finanszírozott „Project 259” elnevezésű tanulmányról szólnak, aminek létrejötte cáfolhatatlanul a Sugar Research Foundation-hoz (cukorkutatásokért felelős alapítvány) és annak jogutódjához az International Sugar Research Foundation-höz köthető. A szálak a jó öreg Európába is átnyúlnak. Az irat tanulsága szerint, a Birmingham Egyetem Angliában, 1967 és 1971 között tevékeny részt vállalt a kutatásokban.
A kutatási eredmények már 1970-ben világossá tették, hogy a cukorfogyasztás hatására nő a vérben a trigliceridek mennyisége, ami közvetlenül szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában. Az is egyértelművé vált, hogy az elfogyasztott cukor hatására a szervezetben nő a béta-glükuronidáz enzim szintje, amit, több más káros hatása mellett, évtizedek óta a hólyagtumorokhoz kapcsolunk.
Ezen eredmények kézhezvétele után a finanszírozó, az International Sugar Research Foundation, nem találta fontosnak az utolsó finanszírozási részlet kifizetését az angliai kutatóknak, ami éppen a tanulmány lezáráshoz és publikálhatóvá tételéhez került volna felhasználásra. Így nem sérült annak a döntő érvnek a használhatósága, hogy „Nincs orvosi publikáció, arról hogy a cukor ártalmas lenne.”
Utólagosan az okok is megfejthetőek. A „Project 259” tanulmány a lehető legrosszabbkor jelent volna meg. Az amerikai élelmiszer felülvizsgálati hatóság, az FDA éppen az időtájt mérlegelte, hogy megtiltja a magas cukortartalmú ételek forgalomba hozatalát. A tanulmány napvilágra kerülése ellenőrzött termékké tettet volna a cukrot, amit az iparágnak mind a mai napig sikerült elkerülnie.
A National Sugar Research Foundation feljegyzéseiben a „Project 259”, mint jelentős késés, és túlzott finanszírozási igény miatt eredmények nélkül felfüggesztett tanulmány szerepel.
Sharon Zarabi a New York-i Lenox Hill Hospital táplálkozási szakértője egyenesen úgy fogalmaz, hogy „Az élelmiszeripar lobbistái annyira erősek, hogy kormánykapcsolataik révén azt is meg tudják határozni, mi kerüljön az asztalunkra.” Tovább is vezeti a gondolatot, „A speciálisan egyetlen élelmiszerre koncentráló tanulmányokat szinte kivétel nélkül az adott termék gyártói finanszírozzák, így legtöbbször finoman szólva is elferdítik az eredményeket.”
Bár a felháborodás hatalmas, úgy néz ki, lecseng következmények nélkül. Már megjelentek azok a hangok, akik szerint a táplálkozás összetett dolog, és nem lehet egy-egy elemét kiragadva, azt az egy terméket hibáztatni, ha bárkinek egészségügyi problémái adódnak. Ez nem lehet urolkodó szemlélet napjainkban, és nem lehetett volna az 50 évvel ezelőtt sem.
Hogy ez a kijelentés kinek mennyire megnyugtató, azt mindenki döntse el saját maga!