Szívinfarktus után...

Így lehet újra teljes élete
Szívinfarktus után...

Élet és halál között

Az eset kezdete 2016. februárjára nyúlik vissza, amikor 60 éves férfi betegünk fokozódó mellkasi nyomás, mellkasi fájdalom, légszomj és erős hideg verejtékezés tünetével a kardiológia klinikára került. A vizsgálatok egy éppen folyamatban lévő, és két korábban lezajlott szívinfarktust igazoltak. Állapota folyamatosan romlott, az intenzív osztály orvosai szó szerint az életéért harcoltak. Sikerrel.

Az életét megmentették, de egy szomorú hírt is közölniük kellett. Sajnálatos módon, a panaszait okozó erősen szűkült érszakaszt nem sikerült tágítani vagy átjárhatóbbá tenni, annak ellenére, hogy minden lehetséges eszközt bevettetek. Semmi nemű további beavatkozásra nem volt lehetőség. Gyógyszerek adása mellett otthonába bocsátották.

Az életösztön nagy úr. A beteg önmagától megtette azt, amit korábban egyetlen orvos kérésére sem volt hajlandó. Lemondott a cigarettázásról, az alkoholfogyasztásról, de ennek ellenére sem javult az állapota. 15-20 perc mérsékelt mozgás után le kellett pihennie. Így a nap döntő részében ágyban feküdt, munkáját végezni nem tudta.

Szerető családja látva egyre romló állapotát új, innovatív megoldásokat keresett az orvostudományban, ami segítené a felépülést. Így jutottak el a Sis Vitalis orvoscsoporthoz, akik vállalták a kezelést. A legnagyobb probléma maga a beteg volt, aki nemcsak hogy nem hitt az orvosi terápiában, de nem is kért belőle. Kizárólag szerettei kérésére vetette alá magát a mindennapi kezeléseknek.

Eredményes kezelés

A terápia hatására állapota fokozatosan javult. Két hét után maga a beteg is megérezte, hogy egyre erősebb, és napról napra fokozódó várakozással érkezett a kezelésekre. Nem csak a beteg szubjektív közérzetében, de a vérvételi leleteken és az EKG adatok javulásában is megmutatkozott a kezelés objektíven pozitív hatása. Az eredményeknek köszönhetően számos kedvezőtlen mellékhatású gyógyszer adagját csökkenteni tudtuk, több készítményt el is tudtunk hagyni. A beteg két hónap után újra munkába állt, és teherbírása napról napra fokozódott.

3 hónap fizikai érterápia után következett az ütemezett kardiológiai kontrollvizsgálat. A beteg kiváló erőnlétnek örvendett és panaszai is megszűntek, ettől függetlenül ez volt a kezelés megkezdése óta az első olyan részletekbe menő átfogó vizsgálata a szívének, ami pontosan térképezte fel a szív valós állapotát. Az eredmény olyan meglepetést hozott, amit maga a kardiológus kolléga sem fogadott el elsőre. A szívultrahang vizsgálat megismétlése viszont eloszlatta a kételyeket. A három infarktuson átesett szívizom a kezelés hatására olyan mértékben regenerálódott, hogy a heges izomterületet is magába foglaló szívfal mozgászavara megszűnt. A beteg szíve tökéletesen látta el funkcióját. Erről a fentebb idézett szívultrahang lelet hitelesen tanúskodik.

A beteg állapota az eltelt további 6 hónap alatt változatlanul kiemelkedő. Visszatért munkájához, napi 8-10 órát energikusan dolgozik egyhuzamban, és emellett még a családi életben is aktívan részt vesz.  Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ha a beteg hajlandó lenne a közel 40 kg súlyfeleslegétől is megszabadulni, további hosszú éveket nyerne az életéhez.

Hozzá kötődik egyik igen mókás ügyeleti hívásunk, egy meleg kánikulai napon:
-    Doktor Úr! Délelőtt két órán keresztül kergettem a kutyusunkat a tűző napon, mert megszökött, és nagyon féltem, hogy a lányom mérges lesz rám. Nem lesz nekem ettől valami bajom?
-    Kedves Imre! Ha eddig túlélte, akkor most már nem …

Mitől más a SIS VITALIS orvoscsoport?

Kiemelten fontos elmondani, hogy nem tartjuk magunkat jobb orvosnak egyetlen kollégánál sem! 
Sikereink titka összetett. Egyrészt, rendelkezésünkre áll egy olyan technikai háttér, ami ma még szinte egyáltalán nem, vagy nem ebben a formában érhető el az általános egészségügyi intézményekben. Másrészt, óriási előnyünk, hogy több mint 5 év tapasztalattal rendelkezünk a fizikai érterápiával kapcsolatban, ami ki mertjük jelenteni, világszinten is ritkaság számba megy.
Nem utolsó sorban, már az első orvosi konzultációs beszélgetés is legalább 30 perc. Ez alatt több időnk van alaposan kikérdezni és megvizsgálni a betegeket, mint az önhibájukon kívül túlterhelt kollégáknak. Ezek után, aki terápiára is érkezik, naponta tölt velünk újabb és újabb 30 perceket. Naprakészen követjük a teste változásait, mindig meghallgatjuk gondolatait, tüneteit és minden nap a leghatékonyabb kezelési kombinációt állítjuk össze számára. Ennek a tudásnak és törődésnek az eredménye az a siker, amit elértünk.
 

 

Forrás, szerző
Szerző:
Dr. Mórik Gyula

Forrás:
Sis Vitalis: Kardiológiai betegnyilvántartás és követés (2016)